Kategorie Po Godzinach

Jak zrobić ser feta z twarogu

Posiadanie możliwości zrobienia sera feta jest dodatkową zaletą bycia miłośnikiem sera. Feta jest bardzo uniwersalnym serem, który dobrze łączy się z wieloma potrawami. Można go używać w zupach, daniach z makaronu i sałatkach. To także doskonały dodatek do śródziemnomorskiej sałatki z jajkiem lub zapiekanki z cukinii.

Jeśli chcesz zrobić swój własny ser feta, musisz zacząć od świeżego mleka. Potrzebne będą również kultury starterowe i podpuszczka. Można je znaleźć w sklepach z artykułami do domowego wyrobu sera. Będziesz także chciał zaopatrzyć się w cyfrowy termometr. Temperatura pomoże Ci określić, kiedy będziesz gotowy do krojenia sera.

Zanim zaczniesz kroić fetę, musisz odsączyć mleko. Zajmie to około czterech godzin. Po procesie odsączania, będziesz miał masę skrzepów, które się zestalą. Aby mieć pewność, że skrzepy są równomiernie odsączone, należy często obracać je w foremce.

Po odsączeniu mleka, musisz pokroić skrzep. Do tego celu możesz użyć czystego szklanego pojemnika. Następnie należy lekko posolić twaróg. Przed przeniesieniem sera do solanki należy pozostawić go do odsączenia na około dwie godziny.

Solanka powinna być przygotowana zanim zaczniesz kroić swój twaróg. Jeśli robisz ser z mleka kupionego w sklepie, będziesz chciał dodać chlorek wapnia. Chlorek pomaga mleku sklepowemu w tworzeniu twardszego skrzepu.

Możesz zrobić swój własny ser feta z mleka krowiego lub koziego. Mleko kozie daje bardziej tradycyjny smak. Ma też niższą zawartość tłuszczu. Ponadto w sklepach spożywczych o wiele łatwiej znaleźć zamienniki fety. Te substytuty są wykonane z różnych smaków i tekstur.

Feta może być przechowywana w solance przez miesiące. Solankę należy przechowywać w lodówce. Solankę można również wykorzystać jako marynatę do tofu, kurczaka i warzyw. Jest również dobra do użycia w sosie sałatkowym.

Feta może dojrzewać do roku. Smak będzie się zwiększał wraz z wiekiem. Można ją również przechowywać w oliwie z oliwek z dodatkiem prażonego rozmarynu. Można też przechowywać ją w chłodnym garażu lub piwnicy.

Feta jest bardzo słonym serem. Jeśli nie posolisz go odpowiednio, ser będzie się topił i tracił kształt. Będziesz też chciał uniknąć przechowywania go w solance przez zbyt długi czas. Solanka sprawi również, że ser będzie bardziej kruchy. Należy również ponownie posolić solankę, aby zastąpić sól, która została wchłonięta. Jeśli solanka jest zbyt mętna, należy ją wyrzucić. Solankę można również wykorzystać do przygotowania większej ilości fety.

Jeśli chcesz zrobić domowy ser feta, musisz mieć trochę cierpliwości. Zanim będzie można go użyć, ser będzie musiał poleżeć w zalewie przez kilka dni. Ważne jest również, aby pozwolić serowi wyschnąć na powietrzu. Po wyjęciu z solanki można go podawać.

Fetę należy również leżakować przez kilka dni przed pokrojeniem. Dzięki temu solanka stwardnieje i ustabilizuje się na całej powierzchni sera. Fetę należy również przechowywać w lodówce.

Podobne tematy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *