Jak zrobić zgniły ser

Jak zrobić zgniły ser

Bez względu na to, czy chcesz zrobić zgniły ser, czy go zjeść, jest wiele do powiedzenia o tej tradycyjnej włoskiej potrawie. Ten rodzaj sera został opracowany przez pasterzy z Sardynii i jest uważany za tradycyjne jedzenie. Tradycyjnie spożywa się go z lokalnym płaskim chlebem i lokalnym czerwonym winem. Dziś jest to popularny ser lubiany przez Sardyńczyków. Jest wytwarzany z mleka owczego i zawiera żywe larwy owadów. Jednak europejskie organy regulacyjne zakazały produkcji tego sera w 2002 i 2004 roku. Znany jako Casu marzu lub Casu modde, ser ten jest również określany jako ser z larwami. Ten ser jest sardyńskim przysmakiem, który był przekazywany przez pokolenia.

Tradycja wytwarzania zgniłego sera sięga średniowiecza. W rzeczywistości uważa się, że pierwszą osobą, która odkryła smak tego sera, był starożytny szepard. Oprócz bogatego smaku, ser ten ma silny palący smak, który utrzymuje się. Wiele osób wierzy, że jest to afrodyzjak. Istnieje również tradycja jedzenia tego sera podczas wesel. Niektórzy ludzie noszą ochronę oczu podczas jedzenia tego sera.

Starożytni pasterze z Sardynii nie byli biedni i dlatego mogli robić ten ser. Ser jest produkowany z mleka owczego i jest pozostawiony na trzy tygodnie przed zsiadaniem. To nadaje serowi bogaty smak, który jest dodatkowo wzmocniony przez żywe larwy znajdujące się w środku. Niektórzy dodają również kilka kropel oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do środka sera. Następnie ser jest prasowany i gotowany na parze w celu jego utwardzenia. Aby przyspieszyć ten proces, niektórzy serowarzy wycinają otwór w górnej części sera. Umożliwia to muchom dostanie się do środka i złożenie jaj w serze.

Muchy przyciąga rozkład, co sprawia, że ser jest bardzo atrakcyjnym pokarmem dla much. Składają one swoje jaja wewnątrz sera i wykluwają się z nich małe białe larwy. Larwy te mają około 4,5 mm długości w przypadku samców i około 5 mm w przypadku samic. Larwy są zbyt małe, aby wyrządzić duże szkody. Żyją w serze i trawią białka i tłuszcze. Jednak nadal są w stanie wywołać ból brzucha, biegunkę i wymioty.

Muchy są przyciągane przez mleko, które działa jak czerwony dywan dla much. Muchy dostają się do sera przez dziury w skórce. Muchy te nazywane są serowymi skoczkami.

Muchy serowe składają swoje jaja wewnątrz sera, z których następnie wykluwają się larwy. Larwy te są przezroczyste i przypominają małe białe robaczki. Larwy muchy serowej odżywiają się następnie tłuszczami i białkami zawartymi w serze. W ten sposób powodują, że ser staje się bardzo miękki. Muszki wydzielają również kwas, który rozkłada twardy ser. Są one tak małe, że trudno je wyłowić.

Muchy mają długość życia około trzech miesięcy. Do rozwoju potrzebują jednak ciepłych temperatur i wilgotnego środowiska. Po osiągnięciu dojrzałości stają się dorosłymi muchami. Ponadto mogą latać na odległość nawet 9 centymetrów.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *