Jak zrobić brukselkę do słoików

Jak zrobić brukselkę do słoików

Brukiew, znana również jako brukiew i neeps w wielu częściach świata, to krzyżówka rzepy i kapusty. Są pysznym dodatkiem do zup, gulaszów i zapiekanek.

Są dobrym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika oraz zawierają przeciwutleniacze, które pomagają chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i nowotwory. Sprzyjają również uczuciu pełności i są doskonałym źródłem witaminy C, żelaza i potasu.

Brukiew można kupić w dziale produktów w sklepach spożywczych i marketach. Zazwyczaj sprzedawane są w opakowaniach po około 2 funty.

Gotowanie brukwi (zwanej również brukiew lub neeps) jest łatwe, o ile pokroisz ją na małe kawałki. Można je gotować w mikrofalówce lub w garnku z wrzącą wodą, a w ciągu 10 minut powinny stać się miękkie. Są dobrym zamiennikiem rzepy w przepisach i mogą być podawane na surowo lub pieczone, podobnie jak ziemniaki.

Gotowane brukiew jest pyszna i satysfakcjonująca. Można je podawać jako dodatek do dań obiadowych lub zacieru z masłem i kwaśną śmietaną jako słodki przysmak.

Tłuczone brukiew są popularnym irlandzkim daniem dodatkowym. Zazwyczaj robi się je z połączenia masła, mleka i śmietany, ale można użyć całego masła lub nawet tłuszczu z boczku, aby przepis smakował bardziej autentycznie. Możesz również użyć odrobiny czosnku i gałki muszkatołowej dla dodatkowego smaku.

Pieczona brukiew to kolejny świetny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Jest łatwa do wykonania i smakuje wyśmienicie. Możesz piec ją w piekarniku z innymi składnikami lub puree z masłem i ziołami, aby uczynić z niej zdrowy dodatek do dania głównego.

Aby upiec brukiew, będziesz chciał rozgrzać piekarnik do 400 stopni F. Będziesz także musiał wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym i lekko nasmarować patelnię masłem. Następnie obierz i pokrój brukiew w 3/4-calową kostkę. Trzeba będzie również podrzucić je z cebulą, oliwą z oliwek, rozmarynem, solą i pieprzem.

Następnie umieść brukiew na przygotowanej blasze i piecz ją w piekarniku przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i skrop octem jabłkowym.

Jeśli nie używasz brukwi od razu, możesz przechowywać ją w zamrażarce lub lodówce. Przy odpowiednim przechowywaniu mogą przetrwać kilka miesięcy.

Suszone brukiew najlepiej przechowywać w pojemnikach lub torebkach odpornych na działanie pary wodnej. W zamrażarce będą przechowywane przez około miesiąc, a w lodówce do sześciu miesięcy.

Świetnie nadają się też do dodania do suszonych owoców, tworząc pyszną przekąskę. Pamiętaj tylko, aby przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu, aby się nie zepsuły.

Możesz również zamrozić brukiew w dużych partiach, używając plastikowej folii lub folii, aby zapobiec ich zlepieniu. Możesz zamrozić je w jednej warstwie lub podzielić partię na pojedyncze porcje i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Możesz przygotować brukiew w kanistrze, w gorącej kąpieli wodnej lub pod ciśnieniem. Aby zrobić je w puszce, musisz wysterylizować słoiki i pokrywki we wrzącej wodzie przez 1 minutę przed dodaniem brukwi. Po zapakowaniu ich do słoików, musisz napełnić je gorącą solanką, wytrzeć brzegi i przetwarzać je w gorącej kąpieli wodnej lub szybkowarze przez 5 minut.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *