Zapraszamy do lektury artykułu, który jest efektem naszej współpracy z meskie-poradniki.pl
Najbardziej podstawowy przepis na barszcz zaczyna się od duszonej cebuli, marchwi i kapusty, następnie dodaje się ziemniaki, buraki i koncentrat pomidorowy. Dla smaku dodaje się kilka łyżek soli i szczyptę pieprzu, a następnie barszcz gotuje się w prostym bulionie z kurczaka lub wołowiny.
To właśnie ta prostota sprawia, że barszcz jest tak łatwym, przystępnym daniem do wykonania w domu. Wynik jest miską zupy która może łatwo karmić całą rodzinę, z resztkami gotowymi do puszkowania i zamrożenia w ciągu kilku dni lub tygodni.
Podczas gdy wiele różnych składników może być używanych do zrobienia barszczu, kluczem jest uzyskanie odpowiedniej równowagi smaków. Dlatego moja mama używa podstawowej bazy z kapusty i selera, następnie cebuli i marchwi, a potem buraków i ziemniaków.
Lubi też użyć kilku puszek pomidorów i odrobiny bulionu drobiowego lub wołowego dla dodania smaku. Jej barszcz nigdy nie jest zbyt gęsty ani zbyt rzadki, ma raczej konsystencję lekkiej zupy.
Aby buraki nie stały się zbyt mięsiste, dodaje je do zupy, gdy jest jeszcze gorąca. Dzięki temu zachowują swój kolor i teksturę, a także odrobinę słodyczy – mówi.
Jej barszcz to świetny sposób na wykorzystanie warzyw ogrodowych, które stają się twarde. A gotowy produkt jest tak smaczny, że zawsze zamraża trochę w słoikach, tak na wszelki wypadek.
Jest również wielką fanką dodawania do mieszanki pieczonych buraków, jak również surowych buraków tartych; dodaje to bogactwa, które trudno przebić.
Różnorodność barszczy występujących na całym świecie odzwierciedla szereg preferencji kulinarnych i środowisk społeczno-kulturowych, a sposobów na urozmaicenie tego klasycznego rosyjskiego dania jest nieskończenie wiele. Na przykład barszcz zielony często przyrządza się ze szczawiem zamiast kapusty, co daje niewątpliwie pikantne ujęcie tradycyjnej kwaśno-słodkiej kombinacji. Podobnie polski barszcz biały, który jest sfermentowaną zupą na zakwasie, może mieć niedojrzałe śliwki lub morele, które dodadzą mu dodatkowej energii.
Barszcz można również przyrządzić w piekarniku. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 425 stopni F (220 stopni C). Opłucz i dokładnie wyszoruj buraki, marchew, korzenie pietruszki, grzyby, por i czosnek.
Alternatywnie, możesz po prostu upiec warzywa wraz z ziołami i czosnkiem na patelni przez około godzinę przed dodaniem ich do zupy. Powstałe danie to pikantna, słodka, głęboko czerwona zupa, która jest obowiązkowa w Wigilię.
Dla ostatecznego w barszczu smaku, rozważa dodawanie niektóre rosyjska musztarda lub lalka śmietana do zupy na końcu. Złagodzi to kwaskowatość warzyw, czyniąc ją jeszcze smaczniejszą. Możesz też dodać do zupy trochę świeżego chleba i ząbek czosnku, aby dodać jej nieco chrupkości i głębi.
Podobne tematy