Możesz myśleć, że robienie kiełbasek w domu jest zbyt trudne lub drogie, ale prawda jest taka, że są one łatwe i bardzo satysfakcjonujące. Będziesz potrzebował kilku kluczowych składników i możesz je zrobić w dowolnym smaku lub odmianie, którą chcesz.
Getting Started
Pierwszym krokiem jest wyjęcie mięsa i tłuszczu z zamrażarki. Pamiętaj, aby usunąć z zamrażarki wszystkie przyprawy i inne suche składniki, których planujesz użyć, ponieważ będą one używane razem z surowymi składnikami podczas robienia mieszanki kiełbasianej.
Get Your Equipment Ready
Gdy cały sprzęt jest z zamrażarki, ustaw stację roboczą z mielonym mięsem i wszystkimi przyprawami, których będziesz potrzebował na płaskiej powierzchni. Możesz użyć do tego miksera, ale jeśli zamierzasz regularnie wyrabiać kiełbasy, lepiej zainwestować w ręcznie obsługiwaną napełniarkę (stuffer).
Zacznij od wymieszania mielonej wieprzowiny z solą i wodą, aż mięso będzie lepkie w dotyku; zacznij od 1 łyżeczki soli na każdy funt mięsa. Dodaj resztę suchych składników i dobrze wymieszaj. Możesz potrzebować dodać trochę wody, jeśli uznasz, że mieszanka jest zbyt lepka.
Następnie zmiel wieprzowinę w młynku lub robocie kuchennym, aż będzie drobno zmielona, używając około 2 matryc – grubej i drobnej – aby określić, jak duże będą nitki zmielonego mięsa, gdy wyjdą z młynka. Niektóre miksery zawierają przystawkę do mielenia, ale można też kupić samodzielne maszynki do mięsa.
Przygotuj swoją kiełbasę
Najlepsze kiełbasy są zrobione z mięsa, które wiąże się ze sobą, jak łopatka wieprzowa i boczek. Jeśli nie możesz znaleźć tych kawałków mięsa, dobrym zamiennikiem jest zadek wieprzowy.
Do kiełbasek można też użyć kombinacji różnych rodzajów mięsa; dobrym wyborem jest niemrożona wołowina, jagnięcina i dziczyzna. Jeśli lubisz kiełbaski z dużą ilością tłuszczu, użyj najlepszej słoniny wieprzowej, zwanej słoniną. Możesz również spróbować zastąpić niewielką ilością innych rodzajów tłuszczu.
Mieszaj w spoiwie
Gdy masz już wymieszane mięso mielone, dodaj spoiwo mięsne. Spowoduje to zamknięcie tłuszczu w mieszance mięsnej, co zapobiegnie jego wytopieniu się w mięsie podczas gotowania kiełbasy. Można również dodać odrobinę wody do mieszanki, jeśli jest ona zbyt sucha; pomaga to zapobiec zbytniej kleistości mięsa, co może prowadzić do sytuacji, w której “tłuszcz się wydostaje”.
Teraz jesteś gotowy, aby zapakować kiełbaski do osłonek. W zależności od rodzaju posiadanej nadziewarki, prawdopodobnie będziesz potrzebował kogoś do pomocy przy tym kroku. Możesz albo delikatnie zakręcić korbą, wyciągając mięso z dyszy, albo możesz “wydoić” powietrze z końca osłonki i wciągnąć mięso do dyszy, aż cała osłonka zostanie wypełniona.
Podobne tematy